top of page

5 uventede fordele ved frivilligt arbejde

Opdateret: 23. aug. 2021

Der findes mange fordele ved frivilligt arbejde, og ikke alle vægtes lige højt af de samme mennesker. Mange forbinder frivilligt arbejdet med at tjene et godt formål, men der er faktisk mange andre fordele, ved frivilligt arbejde, som du måske ikke lige umiddelbart vidste - som for eksempel,en lang række fysiske og mentale fordele forbundet med det at arbejde frivilligt. I artiklen vil vi uddybe fem forskellige fordele ved frivilligt arbejde.#1 Du tjener et godt formål

For de fleste er en af de største årsager til at være frivillig, at du sammen med de andre frivillige er med til at tjene et godt formål. Der er et bredt spektrum af forskellige jobs, som du kan udføre som frivillige, uanset om brænder for at hjælpe til i et dyreinternat, eller foretrækker at arbejdet skal omhandle samvær med andre mennesker, eller noget helt tredje, så er der helt sikkert et frivilligt job til dig, som du kan kombinere med dine personlige interesser på samme tid med, at du tjener et godt formål.


#2 Du møder nye mennesker Udover at du er med til at tjene et godt formål, så er en anden fordel ved at være frivillig at du kan møde nye mennesker, som du måske ikke ville have mødt under andre omstændigheder. Du og de mennesker, du møder på din vej, vil med høj sandsynlighed dele nogle af de samme interesser eller oplevelser, hvilket kan skabe en god grobund for et helt særligt venskab. Leder du efter den helt specielle person til at dele livet og hverdagen med, kan du også være så heldig at møde vedkommende under dit næste projekt.


#3 Du øger dine sociale færdigheder

Som følge af at man møder nye mennesker, vil man, helt automatisk øge sine sociale færdigheder. Frivilligt arbejde giver dig nemlig muligheden for at øve dig på disse færdigheder, siden du vil komme til møde med en gruppe ligesindede mennesker på regulær basis. Dette gør det nemmere for dig at række ud og skabe dig selv flere venner, også uden for dit sociale netværk af frivillige. Derfor kan det at melde sig frivillig til et projekt være helt perfekt, hvis man ellers har en tendens til at være lidt genert eller have det svært ved at møde nye mennesker.


#4 Frivilligt arbejde medbringer en lang række mentale og fysiske fordele

Frivilligt arbejde kan være med til at modvirke stress, vrede og angst. Det har endda vist sig, at det sociale perspektiv af at hjælpe of arbejde sammen af arbejde om et projekt, kan have en stor effekt på dit mentale helbred. Der er intet bedre til at end en meningsfuld, social interaktion med et andet menneske, når det kommer til at mindske den stress, som hverdagens udfordringer kan medføre. Særligt arbejdet med dyr har også vist sig at være med til at øge humøret og mindske stress og angst. Det at arbejde frivilligt giver dig nemlig også glæde. Ifølge et studie af hormonniveau og hjerneaktiviteten blandt frivillige, er man kommet frem til, at det at hjælpe andre kan giver dig stor nydelse. Det er ikke en hemmelighed, at vi oplever en følelse af glæde, når vi hjælper til og giver. Det gælder selvfølgelig også frivilligt arbejde.

Af denne årsag kan frivilligt arbejde også være med til at modvirke tegn på depression, da arbejdet typisk indebærer kontakt med andre, som hjælper dig med at skabe et solidt støttesystem af mennesker som du kan regne med, hvilket kan være med til at afvikle følelsen af ensomhed, som kan forværre symptomer på depression.

Sidst, men ikke mindst, har undersøgelser også vist, at de, der udfører frivilligt arbejde har en lavere dødelighedsrate end den gruppe, der ikke gjorde det. Frivillige, som er oppe i alderen har en tendens til at få mere motion i hverdagen og har det nemmere ved at klare dagligdagens opgaver, som formindsker sandsynligheden for at få forhøjet blodtryk.


#5 Du får muligheden for at dyrke dine interesser

Frivilligt arbejde er en sjov og nem måde at udforske dine egne interesser på. Når du laver frivilligt arbejde, som du finder meningsfuldt og interessant, kan det være en god måde at flygte fra hverdagens rutiner på (i det mindste for en stund). Frivilligt arbejde kan også være med til at booste din kreativitet, din personlige motivation og dit livssyn, som kan have en stor effekt på dit liv, uanset om det er personligt eller professionelt. Mange udfører frivilligt arbejde således at man giver sig selv tiden til at dyrke sin hobby, udenfor arbejde. Har man for eksempel et job, som kræver mange timer foran et skrivebord og en skærm, kan det give dig glæde at hjælpe til med at omplante din lokale fælleshave eller gå en tur med hundene for dyreinternater eller noget helt tredje.

Få det meste ud af din tid som frivillig

Eftersom at du giver din værdifulde tid væk til et projekt, er det vigtigt, at du vælger et projekt, som du finder spændende og som du får noget ud af. For at sikre dig at du vælger det rigtige projekt, er der et par punkter, vi anbefaler du noterer dig i, næste gang du tilmelder dig et frivilligt projekt. Spørg løs. Det er vigtigt, at sikre sig at den netop det projekt du går ind til er det rette, i forhold til dine kompetencer, dine mål og den tid, som du ønsker at bruge på projektet. Giv dig god tid til at skrive en liste over de spørgsmål, du kan finde på, så du ikke glemmer dem. Det kan blandt andet være, om du kommer til at få oplæring i forbindelse med projektet eller hvilke typer mennesker, du kommer til at arbejde med, eller hvad du skal gøre, hvis spørgsmål som disse opstår under dit ophold.


Husk at forventningsafstemme. Du skal sætte dig ind i den organisation, som står bag projektet, og forstå hvad der forventes af dig og ikke mindst, hvor meget tid der skal afsættes til det. Har du aldrig prøvet at arbejde frivilligt i udlandet, kan det være en god idé at overveje at vælge et projekt, som ikke kræver mange timer, så du ikke påtager dig ansvar over dine evner.


Vær ikke bange for forandring

Du skal ikke tvinge dig selv ind i en rolle, som ikke passer dig eller blive i en rolle, som du ikke bryder dig om i den pågældende situation. I stedet bør du række ud efter organisationen, så I kan have en dialog omkring dine arbejdsområder, eller du kan lede efter en anden organisation, som passer dig bedre.


Vælg med varsomhed.

Ønsker du at arbejde frivilligt i udlandet, så vær varsom med valg af det projekt, som du tilmelder dig. Visse projekter kan skade mere end de gør gavn, i form af at det kan være med til at flytte arbejdet fra de lokale til den frivillige. Ønsker du at blive klogere på bagsiden af frivilligt arbejde, kan du læse vores seneste artikel: Hvorfor frivilligt arbejde ikke altid er bæredygtigt

bottom of page